torstai 28. huhtikuuta 2016

Sapiens. Ihmisen lyhyt historia

Nyt minulla on huippukirja meneillään: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia. Sen kirjoittaja Yuval Noah Harari käy läpi koko ihmisen historian, aina ensimmäisistä maan ihmisistä nykypäivään asti.

Kirja on niin hyvä, että kirjoitan siitä jo nyt, vaikka se on minulla vielä kesken. Olen innoissani! Teos yhdistää tiedettä selkokielelle kirjoitettuna, historiaa, myyttejä, faktoja ja rohkeita oletuksia ja ajatuksia. Kaikkea mistä tykkään!

Kun kuulin ensimmäisen kerran tästä kirjasta, niin painelin heti kirjastosta sitä varaamaan, mutta varauslista oli niin pitkä (noin 600 ihmistä jonossa ennen minua), niin piti sitten ostaa tämä omaksi, kun en malttanut odottaa.

Onhan se ihmeellistä miettiä, millaiseksi nykyihminen Homo Sapiens on muodostunut: olemme rakenteaneet suurkaupunkeja, istumme palavereissa, aikataulut huohottavat niskaan, siedämme byrokratiaa ja roikumme netissä. Sen sijaan, että edelleen olisimme "vapaita" metsästäjä-keräilijöitä.

Miten meistä on tälläisia tullut?

Kirjan takakannessa lukee:

Kuinka ihmisestä tuli ihminen? 

100 000 vuotta sitten maapallolla asui ainakin kuusi ihmislajia. Nykyään lajeja on vain yksi: homo sapiens. Miten meidän lajimme onnistui päihittämään muut lajit? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Miten ryhdyimme uskomaan jumaliin, valtioihin ja ihmisoikeuksiin sekä luottamaan rahaan, kirjoihin ja lakeihin? Miksi alistuimme byrokratialle, aikatauluille ja kuluttamiselle? Ja millaiseksi maailma on muuttumassa?
Hyviä kysymyksiä, ja kirja tarjoaa niihin jännittäviä vastauksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti