torstai 24. huhtikuuta 2014

Kristiina Vuori: Näkijän tytär

Kristiina Vuoren "Näkijän tytär" on kiva ja helppolukuinen historiallinen romaani 1200-luvun Suomesta. Hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen juoni, joka todellakin tempaisi sillä tavalla mukaansa, että sitä ei melkein halunnut käsistään laskea.

Kerronta on todella sujuvaa ja uskottavaa, ja henkilöhahmot ovat eläviä ja uskottavia; tämä ei ole mitään chick-lit -hömppää, vaikka kirjan nimi mielestäni viittaakin sellaiseen.

Kirjan nimen takia en olisi tätä kirjastosta valinnut, mutta valinta tulikin teknologian myötä - sinänsä hassua. Nimittäin luin Hesaria täppärillä ja huomasin, että sieltä saa ladata ilmaiseksi e-kirjan, ja koska mulla on uudehko hieno iPad, niin latasin sen siksi, että halusin nähdä, miten e-kirjat toimii käytännössä. Ja kun olin sen ladannut laitteelleni, ja aloin lukemaan, niin avot! johan kiinnostuin kirjasta ja oikein ihmettelin, miksi en ole kuullut mitään Kristiina Vuoresta. (Varmaankin siksi, että tämä esikoisteos on ilmestynyt niinkin vähän aikaa sitten, kuin vuonna 2012.) Teknologiasta puheen ollen täytyy todeta, että tykkään enemmän pitää hyppysissäni oikeaa kirjaa, kuin lukea koneelta.

Tässä kirjassa tykkäsin siitä, että pääosassa oli nainen (tai tyttö) ja hänen kauttaan käytiin läpi naisten asemaa Suomessa sinä aikana, kun Kristinuskoa juurrutettiin Suomeen. Naisten töitä kuvataan kirjassa paljon. Tuohon aikaan nainen oli miehelle alamainen, mutta kyllä naisellakin oli joitakin keinoja tahtonsa läpi saamiseen - aika usein ne saattoivat olla seksuaalisia keinoja. Tosin tämä päähenkilö ei niitä keinoja käyttänyt hyödykseen, mutta jotkut muut naiset kylläkin.

Historialliset faktat on tässä kirjassa hyvin hallussa (paitsi parissa kohdassa kirjailija itse kertoo kirjan lopussa, että hän on hieman muuttanut faktoja juonenkuljetuksen takia), ja oli kiva oppia taas itsekin uutta siitä, millaista elämä oli aikoinaan Suomessa Ruotsin vallan aikana ja keskiajalla. Ristiretkiä tehtiin, ja "pakanoita" tapettiin Suomessakin Jumalan nimessä. Osa papeista ja piispoista hamusi valtaa ja omaisuuksia itselleen. "Näkijän tyttäressä" ihmisillä on vahvat siteet Ruotsiin - luonnollisesti.

Kristiina Vuori on tehnyt paljon työtä selvittääkseen tapoja, ruokatottumuksia, vaatteita yms. siltä ajalta. Tutkimustyön suuruuden huomaa, kun lukee kirjaa. Yksityiskohdat ovat kirjailijalla hallussa, ja ne ovat mielenkiintoisia.

Hieman tuli mieleen Kaari Utrion historialliset romaanit, erityisesti "Seuraneiti" jonka luin viime syksynä. Siinäkin oli pystyvä ja vahva nainen pääosassa historiallisessa, Suomeen sijoittuvassa romaanissa, aikana, jolloin miehillä oli kaikki (päätös)valta. Tosin "Seuraneiti" kertoi eri vuosisadasta, eli 1800-luvun alusta, ja se sijoittui pääasiassa Helsinkiin (ja vähän Savoon), kun taas "Näkijän tytär" sijoittuu länsirannikolle ja Hämeeseen. Vuori ei joudu tässä kirjailijavertailussa ollenkaan häpeään.

Suosittelen tätä kirjaa hyvänä lukukokemuksena ja aion itsekin lukea lisää Kristiina Vuoren romaaneja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti