torstai 6. helmikuuta 2014

Lisää Henning Mankellia: Leopardin silmä ja Palomuuri

Viime blogissa kirjoitin Henning Mankellin Kurt Wallander -sarjan kirjoista. Sen jälkeen innostuin Wallanderista uudelleen, ja lainasin kirjastosta kaksi Wallander-kirjaa lisää.

Tai niin ainakin luulin. Toinen niistä todellakin oli Wallander-sarjaa, nimeltään Palomuuri. Toinen taas osoittautui itsenäiseksi romaaniksi Leopardin silmä, joka sijoittuu Afrikkaan. Se oli kiva yllätys!

Palomuuri oli ehtaa Wallanderia, kiva lukea ja mielenkiintoinen tarina. Tässä kirjassa on kyseessä maailmanlaajuinen salaliitto, jossa tietotekniikalla on suuri merkitys.

Pari juttua kuitenkin häiritsi; esimerkiksi kun tunnistamattomaksi kärventynyt ruumis löytyi, ja selvisi, että se oli nainen, niin heti oletettiin, että se on eräs tutkintaan liittyvä nainen, koska hänen käsilaukkunsa löytyi lähistöltä. Se vaivasi minua itse asiassa läpi koko romaanin, koska koko ajan odotin, että hei, DNA-analyysi tulee osoittamaan, että se onkin joku muu. Että johdetaanko tässä lukijaa tahallaan harhaan, ja sitten yllätys yllätys: Syyllinen onkin hovimestari! Ja miten niin kokenut poliisi ja rikosetsivä kuin Wallander muka päättäisi yhden onnettoman vihjeen (käsilaukun) takia, että ruumis on juuri tietty henkilö. Voihan tietysti olettaa jotain, ennenkuin vedenpitävät todisteet on olemassa, mutta tässä poliisi heti päätti, että se on tämä tietty nainen. Kirjan lopussa edelleen pidettiin selvänä, että ruumis on hän, mutta minä jäin olettamaan kuolemansyyntutkijan DNA-analyysia!

Muuten hyvä kirja. Mankellilla on realistinen tyyli, ja ruotsalainen yhteiskunta näyttäytyy hänen romaaneissaan kaikissa sen eri luokissa - ja Ruotsihan on luokkayhteiskunta. Myös ihmisen epävarmuutta, rakkaudenkaipuuta ja vanhenemista käsitellään realistisesti.

Leopardin silmä sijoittuu Afrikkaan, Sambiaan. Mankell tuntee syvällisesti afrikkalaista kulttuuria, koska hän on asunut siellä vuosia. Itselleni taas Afrikkaan sijoittuva romaani on mielenkiintoinen kurkistus toisenlaiseen elämään. Kirjassa käsitellään muunmuassa rasismia, johon syyllistyvät niin valkoiset kuin mustatkin. Yleensäkin tässä kirjassa erivärisiä ihmisiä vihataan heidän "erilaisuutensa" takia. Kaikki ajavat omia, itsekkäitä etujaan.

Tämä oli hyvä trilleri, jossa oli ajatusta ja hyvin kuvattua länsimaista ajattelutapaa vastoin afrikkalaista perinnettä. Romaanin tapahtumat ovat Sambian itsenäistymisen ajassa. Teemoja kirjassa ovat lapsuus, muistot, korruptio, oikeudenmukaisuus, afrikkalaisten ja eurooppalaisten kulttuurien erilaisuus ja siirtomaa-aika.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti