tiistai 18. joulukuuta 2012

Pidätkö Austenista? / P.D. James: Syystanssiaiset

Jos pidät Jane Austenin kirjoista, tai Viktoriaanisen Englannin kuvauksista, tai jos pidät englantilaisista dekkareista (vaikkapa Agatha Christien kirjoittamista), niin pidät myös P.D. Jamesin kirjasta 'Syystanssiaiset' - niin pidin minäkin.
'Syystanssiaiset' on jatkoa Jane Austenin klassikkoromaanille 'Ylpeys ja ennakkoluulo'. Tässä nykykirjailija ottaa vapauden jatkaa siitä, mihin Austenin kirja aikanaan loppui. Ja ihan hyvä jatko onkin.

Onhan se yllättävää, kun 'Ylpeydestä ja ennakkoluulosta' tutut henkilöt ovat keskellä murhamysteeriä.

Minusta on jotenkin kutkuttavaa, kun toinen kirjailija ottaa kollegansa henkilöhahmot ja käsittelee heitä, siis miten joku toinen heitä käsittelee on kiinnostavaa. Tässä kirjassa Elizabeth ei ole aivan niin ihanteellinen kuin Austenin teksteissä - mikä tekee hänestä heti mielenkiintoisemman henkilön. Tai no: onhan hän edelleenkin ihanteellinen ja hyveellinen, mutta 'Syystanssiaisissa' hän saa muitakin sävyjä.

Mielenkiintoista tässä kirjassa on myös englantilaisen yläluokan tapojen kuvaaminen. Yleensäkin pidän historiallisista romaaneista, ajankuvauksen vuoksi.

Kannattaa lukea, mutta jos Austenit on lukematta, niin aloita niistä ensin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti