tiistai 15. marraskuuta 2011

Joutavuuksien jumala

Luen parhaillaan (toiseen kertaan) intialaisen kirjailijan Arundhati Royn romaania The God of Small Things. Se on suomennettu nimellä Joutavuuksien jumala. Se on todella loistava, mielenkiintoinen ja koukuttava kirja! Voisi sanoa, että kyseessä on täydellinen kirja.

Olen miettinyt, että Joutavuuksien jumalasta saisi tehtyä loistavan elokuvan, koska kirja on erittäin visuaalinen ja sen juoni on todella jännittävä. Kukahan ohjaaja mahtaa tarttua tähän ensimmäisenä?

Luen kirjaa alkuperäiskielellä englanniksi, koska asuessani Singaporessa vuonna 2002, ostin sen paikallisesta kirjakaupasta. Roy on kirjoittanut kirjan englanniksi.

Lukiessani kirjaa ensimmäisen kerran tuntui tosi kivalta lukea sitä juuri Singaporessa, sillä vaikka Singapore toki on aivan erilainen paikka kuin Intia (jossa kirjan tarina tapahtuu), niin ilmastoltaan ja monilta osin myös luonnoltaan (kasvit, värikkäät kukat, vehreys) paikat muistuttavat toisiaan. Ainoa, mikä välillä harmitti kirjaa lukiessa koski juuri tätä luontokuvausta. Siis se, etten tiennyt monien englanninkielisten kasvien ja kukkien nimiä suomeksi. Tosin kyllä kasvit pystyy kuvittelemaan, vaikkei olisikaan aivan varma lajista, koska kirjassa kuvataan niiden väriä, tuoksua ja makuakin.

Tämä ei nyt varsinaisesti liity juuri tähän kirjaan, mutta mielestäni paikalla, jossa kirjan lukee, on merkitystä.

Joskus lomamatkalla on oikein harmittanut, kun on tajunnut lukeneensa jostain ihan muista maailmoista, kuin missä sillä hetkellä on, eikä ole kiinnittänyt senhetkiseen ympäristöön huomiota. Kun kirjaan todella uppoutuu, niin hetken päästä katsoo ihmeissään ympärilleen ja ihmettelee, että missä sitä oikein onkaan.

Sen sijaan jos lukee siihen paikkaan liittyvää kirjaa, jossa itse on, niin paikan ja kirjan luoma kokemus ikään kuin lähentää niitä toisiinsa ja tekee kokemuksesta todemman tuntuisen.

Olen ajatellut lainata Joutavuuksien jumalan kirjastosta ja lukea sen myös suomeksi. On mielenkiintoista nähdä, miten suomennos on tehty. Ja ainakin saan sitten tietää kaikki luontoa ja kasveja koskevat nimet.

The God of Small Things voitti Booker-palkinnon ilmestymisvuotenaan 1997. Booker-palkinto on yksi maailman merkittävimmistä kirjallisuuspalkinnoista. Se kertonee jotain tämän kirjan tasosta.

Harmi, että Roy ei ole kirjoittanut enempää romaaneja, koska lukisin hänen kirjojaan mielelläni. Hän on kyllä julkaissut joukon esseitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti