keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Asko Sahlberg: Pilatus

Joulupukki toi toivotun lahjan, ja käytin joulunpyhinä ihania hetkiä Asko Sahlbergin uusimman romaanin, Pilatuksen, lukemiseen.Sahlberg tosiaan osaa kirjoittaa historiasta, historiallisista henkilöistä ja tehdä niistä hienon, oman versionsa.

Arvosteluissa sanottiin, että Pilatus on aikamme Sinuhe. Ja että Asko Sahlberg on uusi Mika Waltari. Kyllä minunkin mieleeni juolahti ajatus yhteydestä, mutta se on mielestäni vain hyvä yhteys, eikä tarkoita mitään plagioimista tai muuta sellaista.

Kirja kertoo vallanhimosta, Rooman valtakunnan juonitteluista ja uskontojen törmäyksestä. Siinä esiintyy useita historian myyttisiä hahmoja: Pontius Pilatus, kuningas Herodes, Jeesus (kirjassa Jeshua), Maria Magdalena, Jeesuksen opetuslapsia ja Rooman keisareita.

Hauskinta minusta oli, kun Pilatus kommentoi juutalaisten jumalaa Jahvea, ja vertaa sitä roomalaisten jumaliin, ja aina Jahve jää siinä häviölle. Ohessa ote Pilatuksen keskustelusta Jahvesta ystävänsä Apiciuksen kanssa:

"On totta, että helpolla en ole päässyt Juudean prefektinä. Syynä kaikkeen on juutalaisten kirottu jumala. Tiedän kyllä, että jumaluuksista ei saisi puhua näin, mutta minun silmissäni heidän Jahvensa näyttää lähinnä pahalta hengeltä."

- Mitä pahaa tämä Jahve on sitten tehnyt?

"En kerta kaikkiaan jaksa luetella hänen kaikkia omituisuuksiaan, mutta järkyttävintä lienee se, että hän kieltää kaikki muut jumalat."

- Kuka hän oikein kuvittelee olevansa? Jumalten imperaattoriko? Jupiterin tai Apollon pitäisi antaa huutia tuollaiselle ryökäleelle!
Oli jännä miettiä, että tuollaiselta juutalaisten (yksi ja ainoa) jumala on täytynyt 2000 vuotta sitten roomalaisten silmissä vaikuttaa, koska heillä oli eri jumalia, joille uhrattiin eri tarkoituksia varten. Kirjassa Pilatus useinkin sättii juutalaisten Jahvea pöyhkeäksi ja itseriittoisaksi jumalaksi, joka ei lisääntymisessäkään onnistunut kuten roomalaisten jumalat, olihan Jahve saanut vain yhden pojan.


Pilatus on väkevä ja vaikuttava romaani ihmisyydestä. Vallanhimo on aina ihmisen osa, myös Jeshuan seuraajien.

Kirja herätti halun lukea se heti uudelleen, ja niin teinkin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti